8. svi 2011.

NOVA IZDANJA

Maj je uvijek bio moj najdraži mjesec - vani je toplo, ali ne previše, ima više sunčanih nego kišnih dana - sve miriše na ljeto! Ovaj put maj je moj omiljeni mjesec iz još jednog razloga. Novih nastavaka mojih omiljenih serijala. Već sam ostala budna do kasno zbog Sookie Stackhouse...

Jedanaesta knjiga serijala The Southern Vampire Mysteries američke autorice Charlaine Harris Objavljena je 3. maja (vjerujem da vam je svima poznata serija True Blood koja je zasnovana na ovim knjigama). Iskreno, Dead Reckoning nije niti blizu prvim knjigama serijala - Sookie je više nego naporna, stvari već počinju da se vrte u krug - iako je teško zamisliti da se to nije desilo već ranije s obzirom da je ovo jedanaesta knjiga po redu! - bit ću dobra pa vam neću otkriti nikakve detalje.

Isti dan objavlljen je i novi nastavak The Morganville Vampires - Bite Club. nadam se da je Rachel Caine bolje odradila posao od njene kolegice.
Za sve ljubitelje bajkovitog vilinskog svijeta stigla je nova poslastica - treći nastavak serijala Krila Aprylinne Pike - Illusions. Uopšte ne sumnjam da će se prevod pojaviti  do kraja ljeta.

Iako je većina kritika negativna kada je u pitanju Ellen Schreiber i Vampire Kisses, moram vam priznati da sam od rijetkih kojima je Raven prirasla srcu bez obzira na njenu bolesnu opsjednutost "neumrlim" (vjerovatno što u njoj prepoznajem sebe iz onih davnih, nezgodnih pubertetskih dana).  Cryptic Cravings će ugledati svjetlo dana 17. maja.

Dovoljno je samo da kažem "pali anđeo" u tramvaju punom tinejdžerica i sigurno će se devedeset posto njih okrenuti prema meni. Ne pretjerujem, to mi se stvarno desilo. U Sarajevu je (nakon Sumraka) Pali anđeo Lauren Kate sigurno jedan od popularnijih predstavnika YA paranormal romance žanra. Zato sam uvjerena da će sve biti oduševljene kada čuju da treći nastavak pod nazivom Passion izlazi 14. juna. Znam, to je tek idući mjesec, ali nisam mogla da uradim išta drukčije jer vidim da se to najčešće traži na Google-u, pa rekoh da vam skratim muke. Svi oni koji vole da čitaju samo na svom jeziku kako god ga zvali - bitno je da se razumijemo - Znanje će najvjerovatnije prevesti i ovu knjigu samo je pitanje kada. S obzirom da su pokazali da imaju money-money feeling kao Eric iz Okusa krvi, moglo bi se desiti jako brzo.

Kad smo već kod Znanja evo nekoliko novih informacija. Do kraja ljeta trebao bi se u prodaji naći i prevod drugog dijela Vukova iz Mercy Fallsa, mada knjigu već možete kupiti u izdanju srbijanske Lagune. Iščezavanje je dostupno po cijeni od oko 13 eura. Ukoliko ste na fejsu, obavezno posjetite profil Znanja i na zidu ostavite svoje "knjiške" želje. Čini se da slušaju šta tražimo.

Još malo ću se zadržati na temi domaćih izdavača. Ovaj put riječ je o zagrebačkom Algoritmu. Svi nastavci Kuće noći su konačno prvedeni, uključujući i posljenji nastavak Awakened objavljen u januaru ove godine. Međutim, vijest koja je men natjerala da počnem skakati od uzbuđenja je to što Algoritam uskoro objavljuje prevod The Mortal Instruments Cassanre Clare. Za sada će biti prevedene prve tri knjige - Grad kostiju, Grad pepela i Grad stakla - nadamo se da će i četvrti nastavak uskoro zauzeti svoje mjesto na policama.
Osim ovoga, Algoritam planira objaviti i prevod prvog dijela serijala Hush Hush Becce Fitzpatrick, mada su proširili naslov - Tiho, tiho, anđele. Dobra vijest i za ljubitelje distopijskih priča - prevod uspiješne trilogije Hunger Games Suzane Collins bit će objavljen do kraja godine.


Ovaj mjesec kad su u pitanju autori koji prvi put objavljuju svoje knjige, sa nestrpljenjem očekujem Die for Me Amy Plum i The Girl in the Steel Corset Kady Cross.

Sve dodatne informacije o knjigama, sadržaju i slično potražite na Goodreads-u ili službenim stranicama utora i izdavačkih kuća.

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...