13. svi 2011.

Larissa Ione - Eternal Rider


Planirala sam pisati o jednoj posve drugoj knjizi, ali nakon ovoga sam izgubila svaku volju. Prvo sam mislila da zaključam ovu knjigu negdje duboko u posvijest i pustim je da me jedino proganja u noćnim morama, ali onda sam shvatila da je bolje da vas upozorim na katastrofu zbog koje je koliko jadnih stabala platilo svojim životom (osim ako autorica kao svaki dobri američki građanin ne koristi samo reciklirano).

Prvo ću vas da pogledate sliku iznad. O čemu mislite da knjiga govori gledajući samo naslovnicu? Pravi alfa mužjak iz erotskih ljubavnih romana, zar ne? Da... samo što je ovo paranormal romance erotika - još gore! Svi vi koji "okidate" na ovaj žanrovski epitet, evo jedan savjet - bolje pogledajte odgovarajući film, nego da čitate "Vječnog jahača" (ovaj naslov se može protumačiti na više načina i uvjeravam vas da su sva tumačenja zastupljena).

Eternal Rider je prva knjiga serijala Lords of Deliverance američke autorice Larisse Ione koja je među fanovima ovakve književnosti popularnija zbog serijala Demonica.
Ares, Reseph, Thanatos i Limos su besmrtni potomci Lilith i jednog od anđela, ali u biblijskim predajama poznati su kao četiri jahača apokalipse - Rat, Kuga, Smrt i Glad. Nakon njihovog rođenja Lilith je tri sina ubacila u svijet smrtnika gdje su odrasli misleći da su ljudi, dok je kćerku, Limos, zadržala uz sebe u Sheoulu, demonskoj alternativnoj stvarnosti koja postoji uporedno ljudskoj, ali je nevidljiva smrtnicima. Limos uspije pobjeći iz Sheoula i očajnički traži braću da ih upozori na njihovu stvarnu prirodu, te na to da su ih otkrili ostali demoni čiji je jedini cilj moć. Međutim, stiže prekasno, demoni su već ubili mnoge članove njihovih porodica, a trojica braće kreću u osvetu koja je skoro dovela do uništenja svijeta. Više sile se umiješaju da spase stvar, te na četvorku bace kletvu - svako od njih dobija "pečat" koji ako se slomi postaju demoni i jahači apokalipse (oh, da za sada su dobri krvoločni momci.). Resephov pečat je kuga koja se prvo raširila među vukodlacima. Nosilac je bila njegova bivša ljubavnica Sin, koju je on, naravno, pokušao ubiti da bi spriječio slamanje pečata, ali nije uspio, te je postao pravi mali zloćo.

Boli li vas već glava? Ima još!

Prva knjiga serijala zapravo je fokusirana na Aresa. njegov pečat je nekakva čudna tetovažica koju može nositi samo anđeo ili ne-pali anđeo (nemojte da vam počnem objašnjavati čitavu hijerarhiju!), a smrt tog anđela pretvara Aresa u jednog od jahača apokalipse. Cara je dvadesetčetverogodišnja cura koja je inače holistički veterinar (ima čarobni dodir koji liječi životinje i može da čuje njihove misli), a koja će se naći u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Nakon što pomogne paklenom psu - ne zezam se, paklenom psu -  on će se iz zahvalnosti vezati za nju "paklenim poljupcem" - da vam prevedem, skoro je pa besmrtna. Nego, da skratim priču, anđeo onu čudnu tetovažicu prenese na Caru, pa Ares radi sve što može da je zaštiti. Naravno, naš alfa besmrtni ratnik koji već hiljadama godina misli samo na smrt i ubijanje, nema nikakvih emocija, žene mu se bacaju pod noge zato što, Bože moj, mati mu je glavna succuba - odjednom počne preispitivati svoj život i odluke, i jado gubi svoju - koja bi bila prava riječ - muškost?... Kako god. Uglavnom, all is peachy in peachyland, spasi curu, završava sa par scena seksa i zaključkom kako još nije ništa gotovo jer tu su i Limos i Thanatos. Hoćete da znate šta su njihovi pečati - Limos, koja bi trebala biti i Sotonina nevjesta, mora naći kalež iz kojeg ako neko od njih pije puca njen pečat (zašto imam osjećaj da će uvući i jadnog Isusa u sve ovo), a Thanatos samo mora ostati djevac za vrijeme svog cijelog besmrtnog života. UHHH...

Samo još nešto. Znate ono četiri jahača apokalipse treba da se pojave na četiri demonska konja. E pa, ti konjići iskaču iz tetovaža na njihovim rukama.

I šta da vam više kažem? Ko voli, nek izvoli. Nadam se da se neće pokajati, kao ja.

Ocjena: 1/5

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...