21. sij 2012.

Čitate li fan fikciju?


   Da li se iko sjeća onih slikovnica u kojima ste imali opciju da izaberete kako će se priča razvijati tako što ćete okrenuti neku od dvije ponuđene stranice? Ili ste nekada poželjeli drukčije završiti knjigu koju ste upravo pročitali? Neki ljudi su ovu dilemu shvatili kao ličnu obavezu da isprave krive Drine, pa danas imamo fenomen koji se zove fan fikcija.

   Fan fikcija je pojava u literarnoj zajednici gdje čitalac više nije samo onaj ko čita i i u tom procesu daje značenja tekstu, već postaje i onaj koji aktivno učestvuje u oblikovanju izmišljenog "knjiškog" svijeta. U ovu grupu spadaju sva djela koja su napisali čitaoci/fanovi, a koja su zasnovana na romanima koji su ušli u širu sferu popularne književnosti. Oni koji pišu fan fikciju to rade zbog ličnog zadovoljstva, a ne zarade, to nisu djela koja kao primarni cilj imaju to da budu objavljena - sve se radi u svrhu zabave.

   Vjerujem da možete pretpostaviti koje su to knjige koje su najčešće na meti ovih fanova - Sumrak i Harry Pottter. Sve je zapravo počelo dosta ranije, još šezdesetih godina XX vijeka kada su u raznim SF časopisima  objavljivane fan fiction pričice zasnovane na popularnoj televizijskoj seriji Zvjezdane staze (Star Trek). Sve je na novi nivo podigao internet. Godine 1998. pokrenuta je internetska sranica FanFiction.Net koja je danas, zapravo, najveća baza ovakvih priča. Osim ovdje fan fikciju autori objavljuju i na blogovima. Ovo je postala česta praksa nakon što su neki autori zabranili objavljivanje fan fikcije zasnovane na njihovim djelima na stranicama poput FanFiction.Net (George R.R. Martin, Anne Rice, J.R. Ward).
   
   Moram priznati da nisam dublje "proučavala" ovu temu (bar ne sa teorijskog stajališta), ali ono što sam primjetila jeste da se cijela stvar razvila do te mjere da čak imate prilično razrađenu terminologiju - koga zanima, može više pročitati na Wikipediji


   Nisu sve priče jednakog kvaliteta - što je logično - ali neke su postale do te mjere popularne da su ih čak primjetili i izdavači. Najpoznatiji fan fiction serijal zasnovan na Sumraku (pričat ću samo ovom tipu jer ostale nisam čitala) je trilogila Fifty Shades koju je napisala E.L. James. Priča se originalno zvala Master of the Universe, ali nakon što je dospijela u ruke izdavača TWCS, napravljene su neke izmjene i prve dvije knjige, Fify Shades of Gray i Fifty Shades Darker, objavljene su prošle godine. Zadnja knjiga Fifty Shades Freed objavljena je 19. januara.  

   Prijateljica me je dugo nagovarala da pročitam prvu knjigu, ali u početku me i nije pretjerano privlačio ovakav tip literature. Ali, Bože, kako sam pogriješila! Fifty Shades of Gray me je oborila sa nogu! Glavni razlog je vjerovatno to što nisam baš očekivala da originalana priča bude obrađena na takav način. 
   Prvo, jedino po čemu ćete prepoznati da je riječ o fan fikciji jeste neka "osnovna atmosfera", glavni lik sa stalkery navikama i cura koja stalno grize usnu. Ostalo je... kinky fuckery, da upotrijebim istu riječ kojom je Christian Gray opisao svoj neuobičajen način života.
   Ana Steele, dvadesetjednogodišnja studentica književnosti, da bi pomogla prijateljici koja radi kao novinarka u jednom časopisu, odlazi u kancelariju uspješnog Christiana Greya. Uvjerena da je intervju bio užasan i da ga nikada više neće vidjeti, Ana se vraća svakodnevnim obavezama. Međutim, sve se promijeni nakon što se Christian pojavi u prodavnici u kojoj Ana radi pola radnog vremena.

   Da vas odmah upozorim: knjiga je puna vrlo eksplicitnih scena BDSM karaktera, pa ako imate ikakvih "moralnih", "religijskih" ili sličnih intelektualnih barijera - nemojte kazati kako niste znali. 
   Druga knjiga me je malo razočarala, ali može se čitati. Ovaj serijal je dobar početak za one koje zanima BDSM literatura.

   Osim ove trilogije objavljene su još dvije TFF knjige: Gabriel's Inferno i Trust in Advertising.

   Ugodno vam čitanje želim!

3 komentara:

  1. Ima neki link za download (pošalji mi mail :)? Ne vidim kako ima dodirnih tačaka sa Sumrakom, ali idem proguglati da vidim :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Inace ne citam, ali me ovo zaintrigiralo. Ovo bih citala, zasto ne..

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš zato mi se i svidjela - nije potpuna "kopija", žena je priči dala nešto svoje i originalno. Samo, ako vam se nije svidio Sumrak, ako ne volite posesivne glavne likove, mislim da vam se i neće baš svidjeti.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...