13. lip 2011.

Tabitha Suzuma - Forbidden


   Prije nego što kažem bilo šta drugo, evo jedno malo upozorenje - ovo nije knjiga za svakoga, a zbog teme kojom se bavi definitivno zahtijeva "roditeljsku pažnju". Nemojte me pogrešno shvatiti - ja se protivim bilo kakvom vidu cenzure, ali čisto sumnjam da bi bilo ko olako posmatrao svoje četrnaestogodišnje dijete dok čita ovu knjigu.

   Tabitha Suzuma je britanska autorica koja je prvu knjigu objavila 2006., ali sve do njenog zadnjeg romana bila je malo poznata u čitalačkim krugovima. Forbidden jedna je od najkontroverznijih knjiga objavljenih prošle godine. Suzuma je inače sklona "teškim" temama - u svojim prehodnim romanima pisala je o raznim psihičkim poremećajima, samoubistvu, maltretiranju među srednjoškolcima. Međutim, ništa od toga nije izazvalo niti upola pažnje koliko njen izbor da piše o najvećem tabuu od svih - incestu.

   Roman je ispričan naizmjenično iz dvije perspektive - sedamnaestogodišnjeg Lochana i šesnaestogodišnje Maye čiji životi ne nalikuju onome što biste očekivali od "normalnih" tinejdžera. Nakon što ih je otac napustio prije pet godina i odselio se u Australiju sa novom ženom i novom bebom, Lochan je primoran da u trinaestoj godini preuzme odgovornosti koje niti jedno dijete ne bi trebalo imati. Zajedno sa godinu dana mlađom sestrom Mayom brine o dva mlađa brata i sestri, dok njihova majka, koja nikada nije ni bila uzuran roditelj,  sve dublje pada u ovisnost o alkoholu često ih danima ostavljajući same zbog novog, često i malđeg, momka uz kojeg pokušava ponovo proživjeti mladost koju je propustila.
   Od samog početka jasno je da Lochan i Maya nemaju baš standardan odnos - Lochan se jedino može opustiti u krugu porodice, školu doživljava kao pravu patnju, a jedina osoba s kojom može otvoreno razgovarati i kojoj se može povjeriti je sestra. Kada u jednoj od rijetkih prilika ostanu sami u kući, stvari će se promijeniti zauvijek.

   Ovaj roman sam doslovno počela čitati iz dosade i nisam uopšte znala o čemu se radi (inače imam naviku da pogledam opis knjige na Goodreads-u prije nego što odlučim šta ću iduće čitati). Tu večer sam završila sa True Blood serijalom, već je bila skoro ponoć, ali kako mi se nije spavalo, odlučila sam  naći s novu knjigu. Forbidden sam počela čitati sa namjerom da vidim samo početak i da tražim dalje ako mi se ne svidi. Prije nego što sam se snašla već sam pročitala pola knjige i od šoka nisam mogla da zatvorim usta, niti da na kraju prestanem da plačem. Cijeli idući dan sam provela u nekom bunilu - zbog nespavanja i zbog toga što nisam mogla prestati razmišljati o knjizi.

   Znam da će mnogi od vas odmah imati nekih zajedljivih komentara, da će se većina zgroziti zbog teme i odmah otpisati ovu predivnu knjigu, ali molim vas da se zaustavite na trenutak i zaboravite sve čemu su vas učili na časovima vjeronauke, biologije ili čega god već. Forbidden je roman zaista vrijedan čitanja. Ne vjerujem da će ikome od vas promijentiti mišljenje o incestu ( meni nije, i dalje mislim da je pogrešan), ali definitivno će vas navesti na razmišljanje. Tabitha Suzuma je odradila odličan posao i vidi se da je posvetila dosta vremena istražujući ovu temu.

Ocjena: 5/5

Broj komentara: 7:

 1. Da, uopće mi ne smeta tema jer zvuči vrlo zanimljivo, a kako volim čitati sve voljela bih i ovo.

  OdgovoriIzbriši
 2. Obavezno potražite ovu knjigu - obećavam vam da se nećete pokajati.

  OdgovoriIzbriši
 3. Znali itko od vas neku stranicu na kojoj mogu naći knjige za čitati na internetu??

  OdgovoriIzbriši
 4. Ja već pola godine tražim ovu knjigu. Vi ste to čitali preko interneta ili ste kupili knjigu?

  U algoritmu, ŠK, profilu, tisak mediji, alfi... nigdje nisu ni čuli za nju :S

  OdgovoriIzbriši
 5. Knjiga nije prevedena, ali ako ti to ne predstavlja problem možeš je naručiti preko http://www.bookdepository.co.uk/. Dostava je besplatna.

  OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...