13. ožu 2011.

Trinaesta priča - Diane Setterfield


     "Margaret Lea je samo djevojka koja radi u antikvarijatu svog oca, a povremeno, zaintrigirana nečijom sudbinom, napiše kratak biografski esej. Neki od njih objavljeni su u opskurnim publikacijama, jedan je čak izašao kao samostalna knjiga – i to je sva slava koju je Margaret ikada spoznala. A onda će jedne noći, kad otključa vrata svog stana koji se nalazi iznad antikvarijata, pronaći pismo. Rukom pisan zahtjev Vide Winter, koja je napokon odlučila ispričati svoju brižljivo skrivanu životnu priču, i to upravo njoj. Ali Margaret ne samo da osobno ne poznaje autoricu, već nikada nije pročitala nijedan od njezinih romana. Da li da prihvati ovaj neobični zahtjev? U traženju odgovora na to pitanje, Margaret će posegnuti za rijetkim primjerkom knjige Vide Winter iz antikvarijata njezina oca, iz tiska povučenom zbirkom pripovjedaka Trinaest priča mijene i zdvajanja. Uskoro će se naći jednako obuzeta riječima kao i zbunjena otkrićem da knjiga, umjesto najavljenih trinaest, sadrži samo dvanaest priča. Gdje je trinaesta priča?"

(Algoritam)

     Napisana u stilu poznatih klasika britanske književnosti kao što su Orkanski visovi, Jane Eyre, Ponos i predrasude, ova knjiga će sigurno naći svoju publiku među malo starijom generacijom čitatelja, ali i onima koji, pod utjecajem YA romana u kojima glavne junakinje uvijek čitaju klasike, prvi put posežu za ovim tipom literature.

     Margaret Lea naći će se posve uvučena u priču - ovaj put pravu priču - o životu poznate spisateljice Vide Winter. Priča o mogućem incestu između brata i sestre i vječitoj sumnji o pravom ocu blizankinja koje je rodila sestra nije niti najmanje olakšala život djevojčicama koje su i onako bile skoro pa bolesno povezane. Razlog tome su mnogi nalazili u činjenici što su bile blizankinje. Ali čini se da je najgore od svega to što nisu imale nikakav osjećaj da razlikuju dobro i zlo.

     Teško ćete moći ispustiti iz ruku ovu knjigu kad je jednom počnete čitati. Ono što vam mogu sigurno kazati jeste da je kraj romana daleko od bilo čega što biste mogli očekivati.


Ocjena: 5/5

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...