25. velj 2011.

Nightshade - Andrea Cremer

   

   Calla Tor nije obična sedamnaestogodišnjakinja. Ona je Čuvar. Oni neupućeni koji bi slučajno vidjeli kako se mijenja, pomislili bi da je Calla vukodlak, ali Čuvari su nešto drugo. Imaju dva tijela - vučje i ljudsko - koja zapravo postoje istovremeno, ali mogu izabrati kako će ih drugi vidjeti. Međutim, stvar je u tome što niko ne smije znati istinu o njihovoj pravoj prirodi - ko prekrši pravilo, bit će strogo kažnjen. Calla je prekršila pravilo spasivši planinara od napada grizlija. Ali ko može saznati za to? Njena prijateljica Bryn sigurno neće odati tajnu. Sve je uredu dok se on ne pojavi u njenoj školi kao novi učenik.   Zanimljiva knjiga! Malo (ali vrlo malo - po nekom dubinskom konceptu) podsjeti na serijal Morganville Vampires - zatvoreno društvo, stroga pravila, jedna grupa upravlja drugom, puno tajni,outsider koji podriva temelje društva i glavni ženski lik sa čvrstim principima.

    U početku sam malo bila zbunjena oko toga šta koja grupa predstavlja, ali Andrea Cremer prilično vješto vodi priču tjerajući vas da čitate dalje, a pri tome ne otkrivajući vam sve svoje tajne već u prvoj knjizi. Većina pisaca ovog žanra se "istroši" u prvom dijelu serijala, pa kasnije radnja nekako ide u krug.
  
    I ljubavni trokut u ovoj priči je malo drukčiji. Calla nije praznoglava tinejdžerica koja ne može da se odupre svojim hormonima i višim silama koje je tjeraju da se ponaša kao... Mislim da znate šta želim reći. Njen odnos sa Renom je objašnjen na vrlo logičan način (u ovoj knjizi čopor je zaista čopor, i iako povremeno izgledaju kao ljudi, obrasci ponašanja u njihovoj maloj zajednici je isti kao vučjem čoporu - alfe, dominacija i podjela uloga). Ona nije zaljubljena u njega, ali njen vučji instinkt joj govori da je to alfa mužjak i da treba biti s njim. Međutim, Calla nije svedena na taj nivo. Njen "ljudski dio" je ipak jači, pa ona razumije zašto je privlači Ren, te da je ono što osjeća prema Shayu "stvarno".

Prvi dio ovog serijala zaslužuje pet zjezdica. Samo se nadam da će i ostali nastavci ostati na ovom nivou.


2 komentara:

  1. Ova knjiga je super!! Ali otkako sam je procitala trazim drugu. Zna li neko sta u prevodu znaci Wolfsdane. Post se tako zove druga knjiga.
    :-)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...